Ha ránézünk az összetevők listájára a szappanok cimkéin, nagyon hamar, biztonsággal meg tudjuk állapítani, hogy ez a szappan otthon készült, vagy nagyüzemben.
A szappanokat a gyárban ugyanis másképp készítik, mint a háziasszony a konyhájában.Egyszerűen más a gazdaságos megoldás.A hatalmas tartályokban a zsiradékokat nagy nyomáson, magas hőmérsékleten vízgőzzel reagáltatják.Ekkor zsírsavak és glicerin keletkezik.Lehűlés után a zsírsavakat elválasztják a folyékony glicerintől, majd Nátrium-hidroxiddal reagáltatják őket, hogy szappanmolekulákat kapjanak.A keletkező vizet elpárologtatják, a terméket megörlik, és kész is a kémiailag tiszta, egynemű szappanforgács. A nagyüzemek ezt a szappant nem mindig dolgozzák fel helyben, hanem sokfelé szállítják:a kisebb szappanüzemek szívesen megveszik ezt az alapszappant, hogy pipereszappanokat gyártsanak belőlük.Ők erős keverőgépekben összedolgozzák a színt, illatot, adalékot a készülő termékhez, majd tömbbé sajtolják, és méretre darabolják.Egyes cégek az alapszappant többé-kevésbé természetes összetevőkkel dolgozzák össze, míg mások több mesterséges anyagot használnak, aztán becsomagolják, és mehet a boltba.
Ha tehát megnézzük a különböző cégek által gyártott bolti szappanokat, főként ilyen eljárással gyártott termékeket fogunk találni.Hasonlítsuk össze nyugodtan az olcsóbb és a drágább szappanokat, meglepődve fogjuk tapasztalni, hogy összetételükben alig különböznek egymástól, legyen az olcsóbb vagy drágább, természetesnek látszó vagy kommersz csomagolásban.
Ezzel szemben a háziszappanokat a zsiradékok és a lúg közvetlen rakciójával készítjük.Az olajokat számolt mennyiségű Nátrium-hidroxiddal jól összekeverjük, majd a keveréket színezzük, illatosítjuk és az egészet formába öntjük.Ennek a módszernek a felhasználás szempontjából rengeteg előnye van. Az otthon készült szappan változatosabban adalékolható.Tehetünk hozzá kecsketejet, friss gyümölcsöket, lisztet, magvakat, friss gyógynövényeket, stb.
A kereskedelmi forgalomban kapható szappanokban az elszappanosított olajokon kívül egyéb szintetikus anyagok is jelen vannak: szintetikus olajok (amik mint tudjuk, eltömítik a bőrt), sűrítő- és emulgeálószerek a szappan állagának javítására. Aztán mivel a szappantól mindenki azt várja, hogy sok habot képezzen, szintetikus felületaktív anyagokat adnak a masszához (megjegyzem, hogy a legtöbb esetben ezek nemcsak irritálóak, de rákkeltőek is). Csakhogy a felületaktív anyagok jelenléte méginkább megemeli a szappan ph-ját, tehát a ph csökkentésére valamilyen savat használnak (szintetikus savakat, a legtöbb esetben citromsavat). Ezen kívül glicerint (általában ez is szintetikus eredetű), csökkentendő a szappan szárító hatását.
Manapság szinte minden természetes szappan növényi olajokból készül, melyek meglepően hasonlítanak az emberi bőr faggyújához. Ezek az olajok nemcsak a bőr számára szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, telített és telítetlen illetve esszenciális zsírsavakat tartalmazzák, de rengeteg „elszappanosíthatatlan” anyagot, amelyek még a lúg hatására sem sérülnek.
A természetes szappannak nincs szüksége tartósítószerre, mert ha a szappan elég ideig ért és száradt, nem romlik meg egyhamar. A lúg a kész, megfelelően főzött vagy megfelelő ideig érlelt szappanban már nincs jelen, mert a kémiai reakció az érlelés során kiteljesedik, s a lúg az olajjal/zsírral teljes egészében átalakul.
Éppen ezért a magas ph semmi bajt nem okoz a bőrre nézve, annál is inkább mivel a szappant lemossuk magunkról a zuhannyal, s nem szívódik a bőrbe.